L’Europa xenòfoba presenta alcaldable per Sabadell des del parlament de Brusel·les

0

Embolicat amb la bandera de Sabadell, i actiu en la ultradreta des dels anys de plom que a la Itàlia dels anys setanta van catalitzar grups neofeixistes com Ordine Nuovo, el turinés Mario Borghezio irromp en la campanya de les municipals a Sabadell. Des del seu despatx al Parlament Europeu de Brusel·les on és diputat des del 2001, per la Lega Nord en temps de Bossi i ara Lega i prou amb Salvini, acaba d’apadrinar com a alcaldable el jove sabadellenc Jordi Garcés, que encapçalarà la candidatura del grup independentista Som Catalans.

Si Jordi Garcés és un jove sense més trajectòria social que l’afició pel Sabadell de futbol, la concurrència a locals de la Zona Hermètica o el treball en el sector de les funeràries, fets fins i tot banals, Mario Borghezio és un autèntic dinosaure de la ultradreta europea en general, i del secessionisme “padano” en particular. Sotsecreatari de Justícia en el primer govern de Berlusconi, al 1994, va ser detingut al 1976 per trobar-se-li propaganda d’Ordine Nuovo que feia apologia de l’asassinat del jutge Vittorio Occorsio per part dels neofeixistes.

Mario Borghezio, l’eurodiputat de la Lega que apadrina Jordi Garcés com a alcaldable, va ser viceministre amb Berlusconi, “president del govern” de la Padània, i, amb densos antecedents neofeixistes, va dir que els serbis de Mladic, autors de la masacre de 8000 bosnis a Srebrenica, “haurien pogut aturar la invasió musulmana a Europa”

Tampoc no se n’ha estat d’ensalçar en públic el cap militar serbi Ratko Mladic, condemnat al Tribunal de La Haia per genocidi a causa de la cèlebre masacre al 1995 de 8000 homes i nois musulmans bosnis a Srebrenica. Per Borghezio, Mladic “és un patriota” i “els serbis haurien pogut aturar l’avanç musulmà a Europa, però no van ser autoritzats a fer-ho“. El diari La Reppublica va publicar aquestes declaracions, si més no brutals. I, de les paraules als fets, al 1993 va ser multat amb 750.000 lires per agredir un sense papers marroquí de 13 anys.

Les declaracions que el mateix Borghezio ha efectuat tot exhibint la bandera de Sabadell, junt amb Jordi Garcés, prenen un altre to. A l’alcaldable que així apadrina, li desitja una “gran victòria a Sabadell” i li atribueix “el gran mèrit d’haver començat aquest gran avanç del pensament lliure, autonomista, independentista, coratjós de la llibertat“. Respecte a l’independentisme, en el seu cas del nord d’Itàlia, Mario Borghezio va figurar entre el 1999 i el 2004 com a president del govern de l’autoanomenada República de Padània.

L'Europa xenòfoba presenta alcaldable per Sabadell des del parlament de Brusel·les 1
Jordi Garcés, alcaldable per Som Catalans, a la seu del Parlament Europeu a Brusel·les

Tot i que ara s’estreni a Sabadell, Som Catalans tampoc no és ben bé nouvingut en l’escena política catalana. Ve de la fragmentació de la Plataforma per Catalunya de Josep Anglada que va esclatar a Vic, origen i feu abans de les eleccions municipals de 2015. Encapçalada per Ester Gallego, que havia estat regidora amb Anglada, va obtenir tan sols 57 vots, el 0,7% dels emesos. Però, significativament, va exhibir el recolçament actiu de partits com la Lega, els flamencs del Vlaams Belang, la ultradreta de Flandes, o el FPÖ en el govern d’Àustria.

Al 2010, Plataforma per Catalunya ja va subscriure una declaració conjunta amb el FPÖ (Partit per la Llibertat) liderat llavors per Jörg Haider, i actualment tercera força política a Austria i partícep del govern presidit pe canceller Sebastian Kurz, del democristià Partit Popular (Die Neue Volkspartei). Aquestes connexions de Som Catalans venen, precisament, del valencià Enric Ravello, que va ser mà dreta d’Anglada a Plataforma per Catalunya i ara apareix com a principal ideòleg i interlocutor internacional de Som Catalans.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Si us plau entri el seu nom aquí