Manuel Bustos diu estar “molt content” després de declarar al jutjat per la peça Smatsa del Mercuri

0

En tot el Cas Mercuri, la peça més carregada de presumptes delictes és la 28, relativa a presumptes fraus en l’adjudicació a Smatsa (Serveis Medi Ambient SA) del servei de neteja i recollida d’escombreries, contractada al 2012 per més de 270 milions d’euros i una durada de vint anys en la concesió. Entre d’altres càrrecs hi van els de tràfic d’influències, suborn, blanqueix de diners, prevaricació, infidelitat en la custòdia de documents i violació de secrets, falsificació documental i frau electoral.

Però Manuel Bustos, llavors alcalde socialista i principal càrrec polític investigat a la peça, ha exhibit si més no desinvoltura a la sortida de la declaració davant de la jutge instructora del cas, Beatriz Faura. “Estic molt tranquil amb la meva consciència i em considero tan innocent com el primer dia”, va dir en termes lacònics. Res més tret de manifestar-se “molt content”, a tall de conclusió, i de respondre amb un “no em preocupa” en ser demanar sobre el compte de les vegades que ha hagut de comperèixer davant la justícia pel Cas Mercuri.

Bustos s’ha volgut mostrar tranquil tot i que entre els presumptes delictes en van de tràfic d’influències, suborn, blanqueix de diners, prevaricació, infidelitat en la custòdia de documents i violació de secrets, falsificació documental i frau electoral.

La d’avui obre una sèrie de compareixences que duraran tota la resta de la setmana i corresponen a les 19 citacions que, entre investigats i testimonis, la jutge Beatriz Faura va cursar el setembre passat en relació amb aquesta peça del Cas Mercuri. A tanda seguida de Manuel Bustos, que avui ha obert la sessió, han declarat el seu germà Francisco Bustos, llavors regidor de Via Pública i president de la federació Vallès-Sud del PSC, i Xavier Izquierdo, que en aquells moments era director de l’Àrea Municipal de Relacions Ciutadanes i Espai Públic, càrrec dels considerats com de “confiança política”.

Seguiran altres funcionaris municipals, així com executius de Smatsa i la seva matriu, el grup Vendex investigat també a l’anomenat Cas Pokemon, que s’instrueix als jutjats de Lugo i afecta diversos càrrecs municipals del PP i el PSOE a Galícia, En aquesta peça del Cas Mercuri, la jutge Beatriz Faura té en agenda el president del grup Vendex, Gervasio Rolando Rodríguez, i el gerent de Smatsa, Eugenio Ángel Díaz.

Entre d’altres presumptes suborns de Vendex-Smatsa per obtenir l’adjudació de la neteja viària i la recollida d’escombreries a Sabadell, destacarien diverses “aportacions” a la campanya electoral de Manuel Bustos en les municipals del 2011, entre les quals les de costos del multitudinari sopar amb 2000 assistents, celebrat a la Pista Coberta d’Atletisme, on l’antic alcalde va presentar la seva candidatura.

La instrucció d’aquesta peça del Cas Mercuri inclou, entre els elements provatoris fonamentals, l’atestat de més de 500 folis que a l’efecte va compilar la Unitat Anticorrupció dels Mossos d’Esquadra i que, incoporat al sumari, és conegut per les parts des del 2013.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Si us plau entri el seu nom aquí