L’Ajuntament anuncia la construcció de 362 nous habitatges públics de lloguer entre 2019 i 2024

0

Després de gairebé una dècada d’aturada municipal en la construcció d’habitatge social, deguda als dèficits comptables de l’empresa Vimusa (Habitatges Municipals de Sabadell) la ciutat torna a tenir promocions en marxa. El govern municipal ha presentat el Programa de Promoció d’Habitatge 2019-2024 que inclou sis blocs de pisos d’habitatge nou en règim de protecció oficial. Seran tots habitatges de lloguer, lliures d’especulació immobiliària i es garantirà permanentment la titularitat pública del sòl. Per fer-los possible s’hi destinaran 56 milions d’euros.

Seran un total de 362 habitatges, que es construiran, d’una banda, a la carretera de Barcelona cantonada amb el carrer de Zurbano –on n’hi haurà 21– i al carrer de Francesc Layret cantonada amb el carrer de Piferrer –on n’hi haurà 32–, tal com ja s’havia anunciat. D’altra banda, es projecten quatre promocions més; concretament seran 16 habitatges a la plaça de Pau Trullàs cantonada amb la ronda de Collsalarca, 80 a la ronda d’Europa amb la plaça de Lisboa, 105 al carrer de Malta cantonada amb el carrer del Kurdistan i 108 al carrer de Malta cantonada amb el carrer del Poble Bubi. Així, se situaran a diferents indrets del nucli urbà de Sabadell.

L'Ajuntament anuncia la construcció de 362 nous habitatges públics de lloguer entre 2019 i 2024 1

Maties Serracant, alcalde de Sabadell, ha afirmat que “aquesta d’avui és una presentació anhelada pel Govern municipal. Estem treballant en tres fronts diferents: l’adquisició d’habitatge, la rehabilitació i, el que presentem avui, una nova promoció d’habitatge públic molt ambiciosa”.

Per la seva banda, Glòria Rubio, regidora d’Habitatge, s’ha expressat en el sentit que”no vendrem sòl públic mentre això depengui de nosaltres; si totes les promocions que ha fet Vimusa des del 1958 haguessin sigut al 100% de lloguer, avui Sabadell tindria el 10% d’habitatge públic en comptes del 2% que té ara. Ens emmirallem en ciutats europees que en tenen 10 i fins i tot 20 vegades més”.

De la promoció se’n farà càrrec l’empresa Habitatges Municipals de Sabadell (Vimusa), que des del 1958 ha construït 8.022 habitatges, la majoria dels quals s’han destinat a compra-venda. Vimusa disposa avui de 961 habitatges de lloguer a Sabadell. Ara, amb la incorporació dels 362 que s’anuncien avui, la promoció d’habitatges públics de lloguer a la ciutat creixerà un 37,6 %.

Vimusa disposa de 961 habitatges de lloguer a Sabadell. Amb la incorporació dels 362 anunciats, la oferta d’habitatges públics de lloguer a la ciutat creixerà un 37,6 %.

Així mateix Rubio ha volgut emfasitzar que “aquestes promocions, amb un augment del 37.5%, consoliden la voluntat que l’Ajuntament d’augmentar el parc d’habitatge públic de forma permanent gràcies a la construcció d’habitatge 100% de lloguer” afegint que “un dels objectius prioritaris de l’administració pública ha de ser la regulació dels preus del mercat perquè l’habitatge deixi de ser tractat com una mercaderia”.

Aquestes promocions es destinaran a persones que no poden accedir al mercat lliure de lloguer a causa dels preus elevats que té. Els llogaters hauran de pagar entre 350 i 550 euros mensuals. A diferència de les promocions construïdes els darrers anys, en aquest cas l’Ajuntament no ven sòl públic, sinó que en conservarà la propietat.

Juli Fernàndez. tinent d’alcalde de Cohesió Territorial, ha dit que “posem les bases perquè l’empresa pública d’habitatge de Sabadell tingui el finançament necessari perquè pugui funcionar amb eines empresarials, amb l’objectiu de fer habitatge públic per als nostres ciutadans i ciutadanes. La inversió de 56 milions d’euros ens obre nous horitzons per tenir capacitat d’oferir més pisos de lloguer en un futur”.

Finalment, Joan Berlanga, tinent d’alcalde de Drets de la Ciutadania i Promoció Econòmica, ha afirmat que “volem posar en valor que el Pla que presentem avui és fruit d’un acord de Govern. En aquesta 2a part de mandat ja podem presentar plans més estructurals, amb els quals donem resposta als principals problemes que té la ciutat i, en el cas d’avui, el que està relacionat amb un dret bàsic, el dret a l’habitatge”.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Si us plau entri el seu nom aquí