Inspirada a instagram, l’editorial sabadellenca Puigfaura ven i sorpren arreu del món

0

Per Cromwell (Malmö, Suècia, 1976), membre del Founders Club of Silicon Valley i inclòs per Internet World Stats al Top ten dels més creatius a Suècia, té publicat a Sabadell el primer llibre on consta d’autor. A més a més, La seva IG a instagram és el títol del llibre: “per_cromwell”, res més. De referència a efectes de nota bibliogràfica : Puigfaura Edicions. Sabadell, 2018. És un llibre d’artista, d’aquells que atresoraven els bibliòfils d’abans, no menys els d’ara, i en general els coneixedors, sigui de l’art, de les impremtes, dels autors o dels editors. I d’aquí, Sabadell.

El llibre, en efecte, ha vingut i va per mitjà d’instagram. A la xarxa, a Sabadell i com simples usuaris, Felip Puig i Roser Faura van descobrir les fotografies de Per Cromwell i s’hi van fascinar. No es tracta d’un fotògraf professional, o almenys a plena dedicació. Polífacètic, requerit com a professor a universitats d’arreu del món, i durant anys director creatiu sobretot en el sector de la publicitat, té el gust de la fotografia en blanc i negre que cultiva en el seu anar i venir per tot el món. D’aquí les imatges que formen i animen el llibre, una obra d’art en sí mateix.

“per_cromwell”, el llibre, es va venent arreu, des de Sabadell. “Per cada llibre que ens compren a Catalunya, en van sis enviats a la resta del món”, diuen a Puigfaura Edicions. De Vancouver a Lisboa, i d’aquí a Shangai, o d’Estocolm a Buenos Aires

Perquè enmig de les pantalles i les mirades a instagram, on Per Cromwell té més de 30.000 seguidors, hi ha l’instint d’editor de Felip Puig Casañas (Sabadell, 1956). Format en l’ofici a la històrica Editorial Nova Terra del tardofranquisme i la transició, va crear llibres de bibliòfil i d’artistes a Dasa Edicions (acrònim de Dalí i Sabater), i a Editorial Mediterrània va idear i iniciar entre d’altres col·leccions l’exitosa “La petita història de…”, amb centenars de títols il·lustrats per Pilarin Bayés i dedicats a tot de fets històrics, personatges o entitats del país.

L’instint d’editor, revifat amb la troballa de Per Cromwell, li ha tornat ara després d’haver-se dedicat a tot d’ocupacions, entre d’altres la d’haver creat la boutique Galeria Picasso on en temps de la Barcelona olímpica va revolucionar l’oferta de souvenirs amb la producció de peces d’art modern, amb samarretes de Miró en homenatge a Picasso o les del sabadellenc Agustí Puig que van lluir els Rolling Stones als concerts que llavors van oferir a l’Estadi de Montjuïc. Fa temps que va sortir una mica dels llibres, només una mica, per trobar més art, vida i món.

I ara, arran la troballa a instagram, ha entrat en una nova dimensió junt amb la grafista i també fotògraf Roser Faura, que d’aquí Puigfaura Edicions. Primer va ser projectar el llibre i conèixer en persona Per Cromwell. “Va venir a Barcelona expressament, i ens vam veure per primer cop el dissabte després de l’atemptat de la Rambla“, recorda Felip Puig. Tot seguit va sumar la col·laboració del també sabadellenc Vicenç Altaió, “traficant d’idees” a més d’imatges no tan sols poètiques. I, resolts disseny i tries, va tocar imprimir les fotos de blanc i negre amb la millor qualitat de reproducció.

Inspirada a instagram, l'editorial sabadellenca Puigfaura ven i sorpren arreu del món 1
Per Cromwell davant del seu llibre (Puig Faura, Editors)

Imprimir fotos en blanc i negre, i fer-ho bé, és molt més difícil que treballar en color. No es poden perdre els matisos que donen els grisos. Hi va la llum, que en la fotografia és gairebé el tot, l’essència“. explica Felip Puig. Per les llums, però també per suggerències en la composició o el tema, va anar formant parelles amb les fotografies de Per Cromwel, per contraoposar-les a plana i plana del llibre. Amb tot i els matisos, el blanc i el negre donen allò que és i se’n diu una dualitat, i al cas del llibre és un ritme i així una dinàmica.

El llibre,ha estat presentat amb tots els honors als Espais Volart de la Fundació Vila Casas a Barcelona (veure vídeo). Se’n va fer càrrec el fotògraf Josep Rigol i la galerista i col·leccionista Chantal Grande, pionera a Espanya en el col·leccionisme de fotografia artística, a més dels coautors Vicenç Altaió i Per Cromwell. El volum admira els qui el tenen a les mans, començant per Per Cromwell. “I això que el seu pare era impressor i ell va nèixer entre gravats, tinta i paper”, que observa Felip Puig. Un llibre que fidel i atent a l’exigència dels bibliòfils de tota la vida, i per això savis, es nodreix dels recursos del món actual.

Inspirada a instagram, l'editorial sabadellenca Puigfaura ven i sorpren arreu del món 2
Per Cromwell i Vicenç Altaió, coautors del llibre

I el món, també en quant a vendes, correspon. Hi ha les xarxes socials, aquí començant per instagram, i potser allò que se’n va dir societat del coneixement, i que no consisteix tan sols en passejar per internet. A Puigfaura Editors en veuen els efectes, tal com n’han viscut i en viuen els principis. “Per_Cromwell”, el llibre, es va venent arreu, des de Sabadell. “Per cada llibre que ens compren a Catalunya, en van vuit a la resta del món”, diuen a Puigfaura. De Vancouver a Lisboa, i d’aquí a Shangai, o d’Estocolm a Buenos Aires.

Fins que les imatges viatgen per la llum d’on han estat captades“, diu Vicenç Altaió en un de les parèmies escrites per al llibre que s’hi intercalen en fulls solts de paper parafinat, translúcid, i per tant es poden llegir amb les fotografies de Per Cromwell fent-los hi de fons. Sobre paisatges, o figures que també semblen paisatges i tenen un origen incert. Moments al món, més que tan sols llocs o personatges. Va de viatges, llocs, moments, llums i amb elles també formes. I va de sabers i sensibilitats. Potser per aquí ha entrat Sabadell.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Si us plau entri el seu nom aquí