Les sectes se segueixen aprofitant de l’Ajuntament. Ara la parafeixista Nueva Acrópolis

0

Plou sobre mullat. Si durant anys i fins el març passat, la secta CEA (Centro de Estudios del Autoconocimiento) va fer servir els centres cívics de Can Rull i Sant Oleguer per xerrades o fins i tot cursos de dos i tres dies consecutius, ara és una altra organització pseudofilosòfica considerada sectària, anomenada Nueva Acrópolis i amb antecedents filonazis a més a més, que utilitza la imatge de marca “Sabadell és cultura”, creada i impulsada per l’Ajuntament.

Des del setembre passat, almenys, Nueva Acrópolis utilitza el logotip “Sabadell és Cultura” al peu dels pasquins que enganxa als carrers, per difondre les xerrades que cada mes celebra al local propi que des fa anys té al carrer del Sol. A més, posa aquest logotip sota l’epígraf que diu “organitza”, s’entèn que l’acte al cas, i just al costat del de la secta i el d’altres marques pantalla de la mateixa, com una “Red internacional ética universal”.

Les sectes se segueixen aprofitant de l'Ajuntament. Ara la parafeixista Nueva Acrópolis 1

“Nueva Acrópolis actua com a secta. Ho he comprovat en més de vint anys d’experiència clínica, tractant també a Sabadell ex-adeptes i familiars d’adeptes, i participant en el seguiment d’abast internacional d’aquest grup “, adverteix el psicòleg Miguel Perlado, coordinador del Grup de treball sobre derives sectàries, del Col·legi Oficial de Psicòlegs, i membre de la Asociación Iberoamericana para la Investigación del Abuso Psicológico (AIIAP) i del

International Cultic Studies Association (ICSA).

Les sectes se segueixen aprofitant de l'Ajuntament. Ara la parafeixista Nueva Acrópolis 2Més que en l’etiqueta filofeixista o neonazi de Nueva Acrópolis, perquè en temps els seus adeptes vestien uniformes paramilitars, saludaven a la romana i tenien per emblema una àliga, Miguel Perlado es fixa en la submissió i el control a què sotmet els qui hi són captats i adoctrinats; a com la secta fa que es considerin “elegits” i que “acabin vivint només per al grup sectari, sense criteri propi i aïllant-se de l’entorn familiar i social que tenien abans”.

“Nueva Acrópolis actua com a secta. Ho he comprovat en més de vint anys d’experiència clínica, tractant també a Sabadell ex-adeptes i familiars d’adeptes, i participant en el seguiment  internacional d’aquest grup”, adverteix el psicòleg Miguel Perlado

Es tracta d’un “control coercitiu”, a base de “distorsió de la realitat” en allò que els adeptes acaben percebent i sentint un cop adoctrinats i sotmesos, i sobretot per l'”obediència als caps de la secta, jerarquitzada i autocràtica”. “En equest sentit sí que hi ha analogies amb els feixismes i el nazisme, també perquè creuen aspirar a governar el món, però és més un problema de salut, dels afectats, que no polític. Per sort, no manaran al món“, diu Perlado.

L’ús d’equipaments municipals per part de CEA, una altra secta que s’ha vingut aprofitant de l’Ajuntament, es va aturar arran que el digital barceloní Crónica Global es fes ressó del fet. En aquella notícia, fonts municipals van reconèixer que ignoraven el fet i que, en tot cas, es remetien als reglaments que regulen l’ús dels centres cívics. Aquests, tanmateix, indiquen que en aquests equipaments no s’hi poden realitzar activitats que “posin en perill els assistents”.

Les sectes se segueixen aprofitant de l'Ajuntament. Ara la parafeixista Nueva Acrópolis 3Respecte a l’ús de la marca “Sabadell és cultura” per part de Nueva Acrópolis, la mateixa font municipal ha indicat ara a El Dia que a l’Ajuntament no li consta aquest fet, i s’ha remés al “Manual d’identitat de la marca Sabadell”, publicat en la web municipal. Es tracta, però, d’un text dedicat a l’ús de la marca i el seu logotip en termes de disseny i composició gràfica. En cap moment no fa referència a eventuals usos inadequats per part de particulars.

El que més s’acostaria al cas és un paràgraf del manual on diu que “la marca Sabadell duu a terme diferents accions de comunicació en col·laboració amb altres empreses, institucions o organitzacions, on la marca ha d’aparèixer amb la suficient rellevància gràfica amb la finalitat de projectar una bona imatge pública”. La marca, de tota manera, és propietat de l’Ajuntament. Per tant en poseeix els drets d’ús, tot i que els cedeixi lliurement a entitats.

“Ara, Nueva Acrópolis posa molt d’èmfasi en temes de voluntariat, fins i tot va utilitzar els logotips d’organismes de Nacions Unides, com Unicef, aduïnt compartir-ne els principis. Evidentment, aquests organismes ho van aturar”, explica Miguel Perlado.

Precisament per l’Oficina de Comunicació de l’Ajuntament, en demanar-li sobre el cas, El Dia ha sabut que Nueva Acrópolis participa amb iniciatives com la Marató de TV3. A Miguel Perlado no el soprén res de tot plegat. “Ara, Nueva Acrópolis posa molt d’èmfasi en temes de voluntariat, fins i tot va utilitzar els logotips d’organismes de Nacions Unides, com Unicef, aduïnt que en compartien els principis. Evidentment, aquests organismes ho van aturar”, explica.

A nivell internacional, tal com recorda Miguel Perlado, “tant l’Informe Cottrell del Parlament Europeu, del 1984, com l’Acta 2468 de l’Assemblea Nacional Francesa, del 1995, tipifiquen Nueva Acrópolis com a agrupació de signe feixista, d’origen paramilitar i de caire sectari”. Nueva Acrópolis té seu a Brusel·les i diu estar present a 54 països. Segons Perlado, “ara són més expansius a Sudamérica. Aquí van fent, tenen un nínxol, però a nivell més baix”.

Alta o baixa, la pràctica de Nueva Acrópolis a Sabadell com a altres llocs es va repetint d’any en any. Omplen els carrers de cartells anunciant xerrades que, d’un mes a l’altre, van tocant temes prou diversos. Des de Plató a Leonardo da Vinci arribant a Walt Disney, o del budisme i l’hinduisme a l’Apocalipsi bíblic. Als qui hi assisteixen els diuen que va de “filosofia” i, a la curta o la llarga “els convencen que han estat cridats per arreglar el món”, segons bé sap Perlado, que així ho conta..

Les conseqüències venen després. En els millors dels casos, a les consultes dels psicòlegs.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Si us plau entri el seu nom aquí