Sabadell per la República fa una manifestació aquest dimecres contra la Plaça Marcet

0

Al Ple d’octubre passat, l’equip de govern municipal no va poder aprovar el canvi de nom de l’actual plaça Alcalde Llonch pel de plaça 1 d’octubre. Se li va girar en contra el grup de CiU, no ben bé PDeCat, amb el que tanmateix havia tramitat la moció corresponent. No va caure Llonch i, de moment, tampoc no ha caigut Marcet.

L’associació Sabadell per la República, però, insisteix en aquests canvis de noms. Per aquest dimecres ha convocat, mitjançant les xarxes socials una manifestació a la plaça Marcet, en aquests termes:

” Ens trobarem ALTRE COP a la Plaça que du el nom de l’alcalde franquista Marcet per nomenar-la amb un nom més digne. 👬👭👫 Us convidem a participar en aquest acte simbòlic que forma part d’una campanya de SABADELL PER LA REPÚBLICA per obrir el debat popular, que es perllongarà durant les pròximes setmanes i així visualitzar diferents propostes de noms alternatius al nom actual. 🎉 Serà un acte breu i distès de caire reivindicatiu. 📣 No t’ho pots perdre: ens veiem dimecres nit a la Plaça Marcet (nom actual) a les 21h”

Abans d’aquell ple i en termes crítics, al govern municipal li havien caigut veus discrepants. A les Jornades sobre el Nomenclàtor que dissabte abans havia celebrat l’Ajuntament, no tan sols dos dels tres ponents en el debat que més tocava aquesta qüestió, l’historiador Josep Maria Benau, professor emèrit d’Història Econòmica a la Universitat de Barcelona, i el periodista Josep Ache, ara coordinador de El Dia de Sabadell, van esgrimir arguments crítics respecte al canvi de nom de la Plaça Marcet, a més a més basant-se tots dos en les Lleis de Memòria Històrica (veure en pdf les respectives comunicacions).

Nomenclatori_Benaul
Nomenclàtor_Ache

A més a més, bona part dels assistens que van prendre la paraula en l’acte, es van declarar igualment en contra de canviar els noms a les places de Marcet i Llonch en els termes que ho promou l’actual govern municipal i l’entitat Sabadell per la República, entre d’altres.

El debat es va repetir el dijous següent a la Fundació Bosch i Cardellach, coincidint amb el Ple Municipal abans esmentant, i en el que precisament ha estat l’últim acte ara per ara a la seu que, no tan sols nominalment, aquesta institució acadèmica segueix tenint al carrer de la Indústria: Tan sols la Junta Directiva i alguns mobles han anat a l’antic edifici de l’Escola Industrial, després Obra Cultural de la Caixa d’Estalvis de Sabadell, i actualment Fundació Antiga Caixa de Sabadell.

Però aquesta altra de la Fundació Bosch i Cardellach és una altra història. I, respecte al nomenclàtor, aquest dimecres  el tema va en forma de manifestació, d’una altra entitat.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Si us plau entri el seu nom aquí