En temps, quan el segell municipal exhibia allò d'”Ayuntamiento Constitucional de Sabadell”, la Plaça vella es deia oficialment Plaza de la Constitución. Això va ser així en tota la segona meitat del segle XIX i entrat el XX, fins quan al 1923 el general Miguel Primo de Rivera y Orbaneja va deixar la capitania de Barcelona i, prèvia aclamació catalanista de la Lliga a l’estació del Passeig de Gràcia, va erigir-se en dictador. Per tant, passant de constitucions. La plaça abans de la Constitució es va passar a dir així de Primo de Rivera, nom que li van tornar a posar durant el franquisme. Actualment es diu Passeig de la Plaça Mahor.

Per aquest indet ha passat aquest vespre un seguici contra la constitució vigent, format per una cinquentena d’integrants, que ha anat Rambla amunt fins la Plaça de l’Àngel. Junt amb l’acte més aviat testimonial que l’Agrupación Andaluza San Sebastián de los Ballesteros celebra amb certa continuitat cada 6 de desembre, en això ha consistit la transcendència pública a la ciutat de la commemoració dels 40 anys de l’aprovació en referendum de la Constitució, que des de llavors institueix i regula el règim democràtic vigent a Espanya.

L’acte organitzat pels “Ballesteros”, a la masia de Can Rull on tenen la seu, ha consistit en un col·loqui entre partits constitucionalistes amb representació municipal. Segons un medi que hi ha estat convocat, a diferència de El Dia de Sabadell que no ho ha estat per raons que ignorem, medi aquest altre que informa del fet, el portaveu del grup municipal Unitat pel Canvi, la coalició ICV-EUiA-Podem, Joan Berlanga, hi ha exculpat l’alcalde Maties Serracant (Crida-Cup) d’haver tret durant mes i mig de l’Ajuntament la bandera ara oficial i, abans, la dels liberals de 1812, els constitucionalistes del 1820 i els republicans de la I República. Diu ara Joan Berlanga, segons la dita font, que allò va ser obra d’un element “vandàlic”.

A efectes públics, doncs, així és com ha passat a la ciutat el 40 aniversari del referèndum que va aprovar la Constitució vigent. A Sabadell amb el suport d’una amplíssima majoria de 92’1% de vots a favor sobre una participació de 71,3%, molt per damunt dels vots afirmatius en el conjunt de Catalunya (85%) i d’Espanya (87 %)

A l’època, aquest alt percentatge es va atribuir a la influència a la ciutat dels partits d’esquerra, els socialistes i els comunistes del PSUC. Corresponien, també, al medi social i polític des d’on la Agrupación Andaluza San Sebastián de los Ballesteros commemora des de llavors l’efemèride.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Si us plau entri el seu nom aquí