Després de redescobrir el Xino fa vint anys, Zulian s’inspira en els vapors de Sabadell

0

Claudio Zulian (Campodiglio, Itàlia, 1960) és doctor en Estètica, Ciència i Tecnologia de les Arts per la Universitat París Saint-Denis. Els títols, en tot cas, serveixen per fer obres de qualitat. En les obres té, en efecte, el curriculum brillant, i oportú. Entre d’altres exponent ha descobert el Sabadell fabril, i li dedica la seva per ara última producció, Aquest dimecres al vespre (19,30 h) la presenta al Museu d’Art .

Amb l’exposició “Escenes del Raval” que al 1998 va comissariar al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), Zulian va marcar un moment. Connectava amb veïns, realitats, i donava presència i veu a molts que no la solen tenir, (És un judici subjectiu: Qui subscriu en guarda el catàleg com una petita joia, sense saber gaire més de l’autor ni imaginar que al cap de tants anys podria conèixe’l a Sabadell).

De Sabadell, l’historiador Josep Maria Benaul i el geògraf Bernat Lladó són els seus partenaires a aquest acte d’avui dimecres, plantejat a la manera de col·loqui. Ni Lladó ni Benaul no han rebut indicacions de l’artista i, per tant, no saben ben bé com anirà, tot i que segurament millor del que imaginen. Zulian és d’aquests artistes que per moderns, i per tant una mica freudians, donen veu sense condicionar-la.

Claudio Zulian s’ha enganxat a Barcelona, del Raval a Nou Barris inclosa la Meridiana i, no pas menys suggerent, la Ciutat Meridiana. Porta vint anys fent-ne documentals, instal·lacions, videoinstal·lacions entre d’altres produccions artístiques. Entre allò sensible de l’estètica i la sociologia que porta a la història i fins i tot la política. I així és com a arribat al Sabadell de les fàbriques enderrocades i les momificades.

Ha vingut a ensopegar amb el Vapor Píssit, tema de la videoinstal·laació que presenta. L’edifici, no és el que va ser a mitjan XIX. El va adquirir l’Ajuntament en temps de Farrés, en els de Bustos va servir per abocar-hi centenars de milers d’euros, sense projecte ni usos definits, quan amb allò del Plan Zapatero va destinar un dineral. o sigui desenes de milions d’euros del presupost de l’estat, a fer quantes més de pressa millor.

El de a partir d’avui i durant mes dies al Museu d’Art, perquè la videoinstal·lació hi seguirà fins el 27 de gener, és només un tast del que tot seguit presentarà a la Virreina, que és d’on ve l’encàrrec. No es tracta d’una producció del Museu d’Art ni municipal de Sabadell, evidentment. A Llado i Benaul, Zulan hi ha arribat pel seu propi compte, la qualcosa també diu prou d’ell. Qüestió d’anar a veure-ho.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Si us plau entri el seu nom aquí