El monument i l’Avinguda Marcet de Bellaterra: Fita històrica a la urbanització veïna, de Sabadell

0

Com alcalde de Sabadell, a Marcet també li hauria agradat ser-ho de Bellaterra. No pas per manar més, que d’això n’anava sobrat i a Bellaterra va manar igualment. A Bellaterra el van fer president de l’Associació de Veïns, fins i tot. I no tan sols per això, els veïns li mantenen dedicada una avinguda, la principal, i erigit un monument, modest però sensible.

A Marcet li hauria agradat que Bellaterra formés part del teme de Sabadell, perquè sens dubte ho veia el més lògic, coherent i pràctic. Llavors, Sant Cugat no comptava. No era res més que un altre poble d’estiuejants, pagesos, i algunes petites indústries de fer totxos, terracuites com a molt i, també en l’art, les catifes de l’Aymà. Sabadell sí que comptava. I allà ell d’alcalde, clar.

Pot venir a tomb de l’actual procés de segregació respecte a Cerdanyola, i d’agregació a Sant Cugat, que promouen els veïns de Bellaterra. Com que de fet són conveïns de Sabadell, El Dia de Sabadell és ara per ara l’únic medi ciutadà que s’ocupa del cas. Aquí un enllaç molt de Sabadell al respecte. I, respecte a Marcet, molt respecte. Se l’ha d’escoltar, discrepant i tot.

Els termes municipals, com el de Cerdanyola sobre Bellaterra, per Marcet no eren més “que delimitaciones antiguas que no responden a las necesidades ni previsiones de los tiempos modernos, términos que no son otra cosa que supervivencias de conceptos caducos con más aire de privilegio anacrónico que de justicia histórica”. Sona a Pi y Margall o Pau Vila.

Marcet, nascut a la Plaça d’Espartero que, havent marxat els del Gas, ha de tornar al nom de debó (en virtut de la Llei de Memòria Històrica, que això de “plaça del gas” es “camelo” de quan Farrés) va acabar vivint i morint a Bellaterra. Potser per reposar de Sabadell, perquè alhora s’hi va establir el seu consogre Garcia Planas, i sobretot perquè creia en Bellaterra.

A Marcet,  a Bellaterra, el van fer president de la Unió de Veïns. Va ser el segon al càrrec, després del Joan Fàbregas Soler sogre de Frederic Roda, i per tant avi dels Roda Fabregas de la nissaga sobretot teatral. I el va succeir, a Marcet, el Fèlix Estrada del Pedregal i els Mobles La Fàbrica.

Com alcalde de Sabadell, i perquè posat al càrrec li va entrar la sensibilitat del no sentir-se a dir que afavoria interessos personals, potser la va perjudicar i tot. En vida seva, la carretera que va a Bellaterra va ser un camí polsós sense enquitranar. I això que també porta al camp d’aviació, una altra nineta dels seus ulls, d’aviador també, i a Sant Pau de Riusec.

Però des de la Diputació, com a diputat provincial, va prefigurar el que després d’ell mort ha estat la Universitat Autònoma. I, potser en un error que la història li ha corregit, volia que l’actual autopista passés per dalt, pel mig de l’Autònoma, evidentment connectada amb els túnels del Tibidabo, dels quals en va ser el veritable autor intel·lectual. Visió de territori.

No va ser així perquè l’actual autopista C58 es va improvisar, literalment, arran un crèdit del Banc Mundial, mort Marcet. I, posats a fer-ne via, es van aprofitar les reserves de sòl que el mateix Marcet, també des de la Diputació, havia fet projectar i afectar per les rondes de Sabadell. Ara que Manel Larrosa parla de les rondes, allà on en parli, potser que ho recordi.

Com en tot, Marcet va acabar mirant amb visió de futur. Tant que va acabar desenganyant-se, i molt, del franquisme, cosa que va fer publicar al New York Times tota vegada que aquí li era imposible. Fins i tot les seves memòries van ser boicotejades pel règim. Va ser un liberal-conservador, com Churchill. Però Espanya, i menys Catalunya, no el van deixar ser-ho.

A Bellaterra es va comportar com a tal, o sigui com un veí més. No per classista, que no ho era. Els matrimonis dels seus fills i filles van ser d’allò més interclasista, en un detall que no se sol mencionar. Sense tractes de favor immediats, li va agadar ser-ne veí i li va sentir un afecte evident, sincer. Al que era i podia arribar a ser Bellaterra. No res d’extrany, tampoc.

La polèmica sobre la presència de Marcet al nomenclàtor també es dóna a Bellaterra. Fins i tot algú va embrutar vandàlicament el monument que li van dedicar els veïns, precisament. Però el Ple de l’Ens Municipal Descentralitzat, va decidir respectar-li el nom

I així deuria ser com, en un fet del qual mai no en va presumir, ni a les seves memòries, el van fer president de la Unió de Veïns de Bellaterra. Va ser el segon al càrrec, després del Joan Fàbregas Soler sogre de Frederic Roda, i per tant avi dels Roda Fabregas de la nissaga sobretot teatral. I el va succeir, a Marcet, el Fèlix Estrada del Pedregal i els Mobles La Fàbrica.

Més o menys a l’època que a Marcet, mort anys abans, li van dedicar la plaça que a Sabadell segueix portant el seu nom, a Bellaterra el van commemorar en l’Avinguda que també porta el seu nom. Va ser en aquells anys, ara remots, que s’hi va obrir la primera oficina de correus, per reivindicació veïnal. La de dedicar a Marcet l’Avinguda també va ser iniciativa veïnal. Bé l’havien fet president dels veïns.

El monument i l'Avinguda Marcet de Bellaterra: Fita històrica a la urbanització veïna, de Sabadell 1
Monòlit en homenatge a Marcet, a l’Avinguda que porta el seu nom. Abans de ser vandalitzat

La polèmica sobre la presència de Marcet al nomenclàtor també es dóna a Bellaterra. Fins i tot es va embrutar vandàlicament el monument que li van dedicar els veïns, precisament. ERC i PDeCat són els partits que més campanya li han fet en contra. Però allà, en això, els veuen com “partits de Cerdanyola“, Ajuntament distant, amb més ideologia que capacitat.

Van dur al Ple de l’Ens Municipal Descentralitzat de Cerdanyola, aquests partits, una moció per treure el nom de Marcet, i van perdre la votació corresponent. A Sabadell no s’ha parlat ni menys encara escrit sobre l’episodi. A Sabadell, els que ara manen, n’han fet més drama, fins i tot donat cobertura i impunitat als qui vandalitzen la plaça. I així va Sabadell, prou es veu.

A Bellaterra, que no és ni municipi, sí que han votat sobre Marcet. I Marcet segueix a la seva Avinguda. Al Consistori de Sabadell, ni atrevir-s’hi. Només treure el monument via decret d’alcaldia, i tapar-li les plaques via vandalisme pur i dur, en aquest cas paraoficial. I sobre el futur de Bellaterra, que en temps va ser de fet un barri de Sabadell, el més absolut silenci. I diuen de Marcet.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Si us plau entri el seu nom aquí