El Conseller Damià Calvet explicarà a Sabadell les previsions de la Generalitat pel canvi climàtic

0
Joan Cristià i Elisabet Santacruz, director general i directora de desenvolupament sostenible d'Aigües Sabadell (Helena Torrent-El Dia de Sabadell)

La Generalitat té present el canvi climàtic, que afecta de manera molt directa els cicles de l’aigua: Menys pluja i pitjor repartida, amb augment de fenòmens extrems com riuades o sequeres. També és política, i de la de debó: Depuració i reaprofitament, embassaments, aprofitament d’aqüifers… L’aigua no deixa de ser un bé escàs. Ho serà més, encara.

D’aquí que el Conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, obri amb aquest tema (14 de febrer) la 3era edició del cicle Aigua i Món amb el qual Aigües Sabadell fa partíceps als sabadellencs dels reptes en la gestió d’aquest element vital, amb notable èxit de públic a més a més. En tres anys i una dotzena de sessions, 600 assistents: atents i per tant fidels.

Tomàs Molina, l’home del temps per excel·lència és l’altra estrella del programa. Tractarà, precisament, de fenòmens climàtics extrems a Sabadell i al Vallès per extensió. Sense fer “spoiler”: les gelades del 1957, les riuades i nevades del 1962… Per preveure les vinents i posar-s’hi a punt. Els pronòstic no són tan sols immediats. També es fan a llarg termini.

La darrera cites del cicle, que més aviat es tot un curs, vindrà a l’octubre i tindrà per tema el valor estratègic de l’aigua en la història del Sabadell que va esdevenir ciutat. Estratègic i també crític, per com n’era d’escassa. Aquesta sessiò anirà a  àrrec del polifacètic periodista Plàcid Garcia Planas, de la secció d’Internacional a La Vanguàrdia, però molt de Sabadell.

I enmig, la qüestió de la qualitat de l’aigua de l’aixeta, i en ella el gust. A càrrec del químic Damià Barceló, director de l’Institut Català d’Investigació de l’Aigua (ICRA), amb notable trajectòria i brillant currículum, inclós un Doctorat Honoris Causa a la Universitat de Ioanina, Grècia, o el Premi Jaume I. Amb ell, Miquel Paraira, director de qualitat d’AGBAR.

El programa reflecteix la sensiblidat d’Aigües Sabadell. “Les administracions i companyies estem treballant per trobar solucions a l’escassedat de recursos hídrics, problema molt delclima mediterrani però que cada cop ens afecta més com a conseqüència del canvi climàtic”, ha dit Joan Cristià, director de la companyia local, en presentar avui el cicle.

El cicle Aigua i Món s’inscriu en tota una línea de treball, didàctica i cultural, en la qual Aigües Sabadell arriba cada any a 8.000 escolars de Sabadell, amb el programa EDUCASSA que els mostra el cicle de l’aigüa i els sensibilitza sobre el seu ús, i com a centre manté l’Aula de l’Aigua a la seu de la Companyia (Concepció, 18), un petit museu sobre l’aigua a Sabadell.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Si us plau entri el seu nom aquí