Sorpreses, música antiga i grans noms, de Guinovart al Trio Ludwig, als concerts del Principal

0
El quartet que, amb música trovadoresca, obre aquest divendres farà el primer concert de cambra de l'any al Principal

La temporada de cambra al Principal està al nivell de les programacions afins al Palau, tot i que allà l’oferta és més àmplia. Hi ha intèrprets que hi coincideixen, entre d’altres el molt prestigiós Trio Ludwig. i, també, sorpreses a Sabadell.

La primera sorpresa d’aquest 2019, aquest divendres: música trovadoresca de fa gairebé mil anys recuperada amb instruments si no idèntics afins i en un programa monogràfic d’obres de Bernat de Ventdorn, d’entre l’any 1130 i el 1200.

Poeta satíric a més de líric, aquell artista va fer vida entre els aristòcrates d’Auvèrnia i el Llemosí, al que ara és França, i va acabar a la cort d’Anglaterra, en aquells temps del reis de la casa Plantagenet, com a protegit de la reina consort Elionor d’Aquitània.

Tant com música antiga, es tracta d’una relíquia: del poc de la música trovadoresca que ha quedat escrit en partitures. Al Principal les interpretaran Laia Frigole, arpa i cant; Míriam Encinas Laffitte, flautes i percussió; David Codina i Bochs, organetto, i Pau Marcos Vicens, viella i direcció artística.

Les dues cites següents també tenen sorpresa, amb la major qualitat a l’abast en quant a intèrprets. Al febrer (14) el bariton Enric Martínez Castigani i el pianista Albert Guinovart amb un programa dels que posen les dents llargues, per ben pensats, inhabituals i suggerents.

Al mateix concert, d’una banda el classicisme de Beethoven i, sorpresa, el seu coetani Josep von Eichendoff, molt menys conegut. I de l’altra banda, entrant en el segle XX i en un sentit rigorosament clàssic, Richard Straus i Eric Wolfgang Korngold, també coetanis.

Al següent, al març, també Beethoven entre altres autors, amb la formació que millor interpreta a Catalunya els seus trios. Evidentment, el Trio Ludwig dels germans Tomàs i la pianista Hyo-Sun Lim, formació de creixent prestigi internacional i, a Sabadell, com de casa.

I, per cloure, nous valors, els del Conjunt Àtria, que recorden el darrer barroc de Telemann en ocasió del seu 250 aniversari, però també músics del seu temps, com Haendel o el menys conegut Grauner.

Formen el conjunt Júlia Santos, traverso; Isabel Soteras, violí; Guillem Cabré, violí; Carla Rovirosa, violoncel, i Eva del Campo, clavecí. Aquest any han entrat al circuït per tot Catalunya de Joventuts Musicals, fidel a la seva vocació pels nous valors. I així és com venen, també, al Principal.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Si us plau entri el seu nom aquí