El Conseller de Territori a Aigües Sabadell: “Comptem que la vegetació del Pirineu serà com la d’ara a llocs més càlids”

0
Damià Calvet, Conseller de Territori i Sotenibilitat, aquest vespre a l'Aula de l'Aigua d'Aigües Sabadell (Helena Torrent-El Dia de Sabadell)

Amb el canvi climàtic i l’escalfament global, no tan sols nevarà menys, amb la qual cosa hi a l’hivern s’acumularà menys aigua al Pirineu. També farà més calor i, en la vegetació, vindran “espècies invasores”, arbres i arbustos que ara són en climes més càlids i per això, “tenen un major consum d’aigua”, que ha notat el Conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet.

Ha obert el cicle de conferències Aigua i món, d’Aigües de Sabadell, amb el canvi climàtic com a tema i, per tant, com el preveu la Generalitat i quines mesures pren. El de la neu als Pirineus és tan sols un dels efectes en perspectiva. Més determinant, la redució “d’entre el 5 i el 10 % en el cabdal dels rius a Catalunya”, i això en un país de per sí sec i deficitari d’aigua.

Però, tot i no arribar a dir-ho en termes tan rotunds, la Generalitat i el conjunt del pais estan fent els deures. Calvet ho ha detallat amb dades, des d’augurar que l’Area Metropolitana de Barcelona serà autosuficient en aigua, a la comparació entre les sequera de 2007-2008, amb la més greu de 2015 a 2017, en la qual no es va entrar en estat d’emergència.

Damià Calvet ha anunciat que està preparant un decret per implantar l’anomenat BIM (building information modeling o, dit més clar, l’alta digitalització en enginyeria i arquitectura) en els projectes d’obra pública i  la gestió d’infraestructures. Donarà estalvi i eficiència.

El fet indicaria les millores fetes en la dècada d’entremig en la reutilització d’aigües, la gestió i els índexs de consum, que amb uns 114 litres persona any en el total de Catalunya i 102 a l’Àrea de Barcelona al 2016, rebaixen en 30 litres el promig de 2002 i son entre els més baixos d’Europa, inclosa la resta d’Espanya “Per aquí, tenim poc marge”, ha dit del consum.

La notícia de la conferència, però, ha saltat fora del tema. La Generalitat està preparant un decret per implantar l’anomenat BIM (building information modeling, en català Modelatge d’informació de construcció o, dit més clar, l’alta digitalització en enginyeria i arquitectura) en els projectes d’obra pública i en la gestió d’infraestructures. Donarà estalvi i eficiència.

La relació amb l’adaptació amb el canvi climàtic seria, en tot cas, indirecta. Però estaria en el sentit de les polítiques amb les quals, en la gestió de l’aigua, Damià Calvet ha considerat “Catalunya com a model per altres països, fins i tot més avançats en altres aspectes. I la clau, millor tecnologia i infraestructures per fer front a creixent escasedat d’aigua.

La depuració i la recuperació permet, segons ha explicat i sobretot detallat Damià Calvet, “injectar aigua no potable recuperada als aqüifers del Delta del Llobregat o els de Molins de Rei”. Al Delta, l’actuació impedeix la salinització de terres i aqüífers per contacte amb l’aigua de mar. I, sobretot, la recuperació fa que els cabdals dels rius no s’empobreixin.

El Conseller de Territori a Aigües Sabadell: "Comptem que la vegetació del Pirineu serà com la d'ara a llocs més càlids" 1
Enric Blasco, president ‘Aigües Sabadell, en l’acte d’aquest vespre (Helena Torrent-El Dia de Sabadell)

En la gestió i també la depuració i reutilització d’aigua, Damià Calvet ha posat Aigües de Sabadell com a exemple, per innovació i capacitat. El president de la companyia, Enric Blasco, n’ha presumit en donar la benvinguda al conseller, també més amb dades que amb afirmacions més o menys rotundes. Allò dels fets i les paraules

El barri de Can Gambús és encara l’únic a Espanya que compta amb una xarxa d’aigua no potable reutilitzada, pel rec o la cisterna dels sanitaris, paral·lela a la potable. La ciutat consumeix a l’any 125 hectómetres cúbics d’aigua no potable, amb el consegüent estalvi de la potable. I el consum habitant any és de 98 litres, menys encara que a l’Àrea de Barcelona.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Si us plau entri el seu nom aquí