En comptes del sabadellenc Alfons Borrell, els arquitectes del Born faran la pèrgola del Passeig

1

Fa just 4 anys, el govern municipal de llavors va licitar la construcció al Passeig de la pèrgola que hi havia projectar el pintor sabadellenc Alfons Borrell, d’àmplia projecció internacional i figura degana en l’art abstracte a Catalunya. Però l’actual govern, a poc de prendre posessió, va aturar-ne l’adjudicació. L’obra hauria començat al setembre del 2015.

I ara, un altre projecte de pèrgola pel Passeig ha entrat en el tràmit municipal d’alegacions abans de la licitació. Aquest és obra del despatx barceloní Cáceres Arquitectes, encapçalat per Rafael de Cáceres i el seu fill Xavier de Càceres. Al seu currículum destaca la restauració del Born, però també el bloc d’habitatges que Vimusa va construir a Can Puiggener al 2005.

El seu projecte pel Passeig contrasta amb l’anterior d’Alfons Borrell, amb plànols resolts per les arquitetectes sabadellenques Saus-Riba-Llonch. Aquell, original, vital, colorista i amb el valor afegit de ser obra d’un dels millors artistes sabadellencs d’ençà de mitjans del segle XX. I aquest nou projecte, sobri, dimensionat i, evidentment, molt en l’ofici dels arquitectes.

En comptes del sabadellenc Alfons Borrell, els arquitectes del Born faran la pèrgola del Passeig 1
El projecte del pintor Alfons Borrell per al Passeig

Entre els projectes, però, no s’ha produït cap mena de debat, si més no encara. Tampoc no gaire aclariments per part de l’actual govern. Farà tres anys, el llavors tinent d’alcalde de Territori i ara alcalde, Maties Serracant, va visitar Alfons Borrell en el seu estudi per dir-li que deixava el seu projecte en “stand bay”, segons va explicar el pintor a amics i coneguts.

Tot plegat ho trobo cutre, i ara mateix he perdut la il·lusió pel tema. Que facin el que els hi sembli“, declara Alfons Borrell en ser preguntat al respecte. Entremig del “stand bay” que ha derivat en arraconament, el pintor va ser objecte d’una gran antològica a la Fundació Miró, como no li ha dedicat mai a cap pintor català actual. I, evidentment, segueix pintant.

La pèrgola d’Alfons Borrell hauria consistit en tot de cobertes de vidres de colors, en els tons més característics en les pintures d’aquest artista. Haurien acolorit i il·luminat, tenyit, tot l’entorn a més dels vianants que hi passessin per sota. Fora d’això, l’estructura es plantejava el màxim de lleugera, amb el mínim de nosa. El protagonisme anava en la llum i el color.

En comptes del sabadellenc Alfons Borrell, els arquitectes del Born faran la pèrgola del Passeig 2
L’umbracle ara en tràmit de licitació (Càceres Arquitectes-Ajuntament de Sabadell)

En la corresponent nota de premsa, el govern indica que el nou projecte de l’umbracle, que així li diuen, “està pensat per donar ombra a la sortida de l’estació dels FGC i esdevenir lloc de trobada i d’espectacles de petit format”. “Volem convertir el passeig d’un lloc de pas a un lloc d’estada, per viure’l; on vingui de gust estar-s’hi i fer activitats, també a l’estiu. Ara això és impossible”, hi declara així mateix el tinent d’alcalde de Territori, Juli Fernández.

L’umbracle ara en tràmit de licitació està presupostat en 267.027, 14 euros, i la durada dels treballs d’edificació en tres mesos. L’obra d’Alfons Borrell, segons el corresponent projecte constructiu de les arquitectes sabadellenques Roser Saus, Rosa Riba i Marta Llonch va ser licitat per 305.000 euros. A falta de debat, però, tampoc no s’ha fet argument dels costos.

1 COMENTARI

  1. Coneixent l’obra de Càceres arquitectes és d’esperar que aquesta tristament famosa pèrgola-umbracle sigui correcte però bastant ensopida

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Si us plau entri el seu nom aquí