Majoral i Alfons Borrell creen junts una joia, i la presenten a Sabadell

0

El sabadellenc Enric Majoral, ara acabat de condecorar pel Govern Balear amb el Ramon Llull (l’equivalent a les Iles de les creus de Sant Jordi) és una de les grans referències de l’orfebreria actual a Catalunya (té obra en exposició permanent al Museum of Arts and Dessing de Nova York.

I el també sabadellenc Alfons Borrell és, al seu torn, una figura ja històrica sorgida en l’expressionisme abstracte, en el que a Catalunya se’n va dir Segona Avantguarda. No li falten homenatges, entre els quals l’extensa retrospectiva que la Fundació Miró li va dedicar al 2015, com no l’ha tingut cap pintor català viu.

Enric Majoral i Alfons Borrell són vells amics, des de joves. (el Sabadell que tenia l”Acadèmia de Belles Arts per centre, i al Centre). La rellotgeria-joieria d’Alfons Borrell, al Passeig, va ser fa més de 40 anys el primer establiment on es van vendre joies d’Enric Majoral que, havent estudiat a l’antiga Escola Industrial i sent arquitecte tècnic de formació, al 1972 i a Formentera, va esdevenir joier.

Tots dos junts han creat ara una joia, un fermall de plata en concret. Alfons Borrell hi ha anat a trobar la gestualitat de l’expressionisme abstracte. El dibuix d’on ve la joia, evoca els primers dibuixos amb els que, allà pel 1955, es va reconèixer en l’abstracció. Però l’ha fet ara que, com diu, “l’obra ha reposat, amb una pura referència al tot”.

Com també per Borrell en la seva pintura, el paisatge és la gran referència en l’orfebreria de Majoral, però en un altre art, amb altres maneres i intencions, i uns altres paisatges. El d’Enric Majoral és molt en especial el de Formentera, on es va establir al 1972.

Però això no treu que defensi com “la joieria pot dialogar amb l’art, el disseny, l’arquitectura, la música o la literatura”. I en el dibuix i la pintura, la d’Alfons Borrell. I aquí la seva primera obra junts.

La presentació és aquest dijous, 14, a partir de les 7 del vespre a la Joieria-Rellotgeria Borrell. Allà seran Alfons Borrell i Enric Majoral, al seu Sabadell de sempre. Casa seva, de fet. I no hi seran sols. Per ells i per molts amics serà una trobada entranyable, i amb la ciutat i la ciutadania en general, òbviament convidada, una nova ocasió per tornar a descobrir dos dels seus millors artistes.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Si us plau entri el seu nom aquí