Josep Maria Benaul, candidat únic per dirigir la Fundació Bosch i Cardellach

0
Josep Maria Benaul

“A Sabadell, tot s’ha tornat prim i feble”, va comentar un membre de la Fundació Bosch i Cardellach, la institució acadèmica ciutadana, en el plenari (assemblea general” que aquesta va celebrar fa unes setmanes. Entre el setembre i el desembre passats, que la directiva va dimitir en bloc, es va extendre la sensació que l’entitat podia acabar desapareixent.

Amb més de 70 anys d’activitat, la Fundació Bosch i Cardellach ha tingut i té una influència considerable. Durant el franquisme va ser crítica amb actuacions municipals, com l’intent d’enderroc de la Casa Duran o el projecte de la Gran Via, des del primer moment que se’n van conèixer els plànols. L’oposició de les associacions de veïns es va engegar just després.

I, entre les aportacions més recents de la institució destaca la tasca, sobretot tècnica, que va fer en el projecte de soterrament dels FGC a Can Feu. L’estudi i debat dels plans urbanístics i territorials és un dels punts forts de la Fundació Bosch i Cardellach, però també incideix en temes de caire més cultural o social, tot i que no sempre arribi a pronunciar-se o dictaminar.

A la Bosch i Cardellach, els problemes li han vingut derivats dels que pateix la Fundació Antiga Caixa Sabadell, amb incerteses financeres en el mitjà termini, i propietària dels baixos on la institució acadèmica té la seu, al carrer de la Indústria.

Amb el paleontòleg Miquel Crusafont entre els fundadors, i molt com a organitzador, ha aplegat arquitectes, historiadors, professionals científics de les més diverses matèries, i allò que en temps se’n va dir “lletraferits”, no tan sols escriptors tot i que també. A més de saber i coneixement, atresora sensibilitat per la ciutat i un estil propi, ponderat i equànim.

Res d’això no ha canviat. Més que com una crisi interna, els membres de la Fundació Bosch i Cardellach l’han viscut com efecte d’una crisi institucional, més general a la ciutat. Els problemes, de fet, els han vingut derivats dels que pateix la Fundació Antiga Caixa Sabadell, amb incerteses financeres en el mitjà termini, i propietària dels baixos on la institució acadèmica té la seu, al carrer de la Indústria. .

Forma part de l'”afebliment de Sabadell” que expressava el dit comentari en sessió plenària d’un membre de la Bosch i Cardellach. La crisi econòmica ha penetrat fort en el teixit institucional de la ciutat.

La Fundació Antiga Caixa Sabadell negocia,i ara al punt gairebé de tancar acords, que la Fundació Bosch i Cardellach abandoni l’immoble del carrer Indústria, on té un concrate de comodat fins el 2030, i es traslladi al que va ser l’Obra Cultural de Caixa Sabadell, a l’edifici de l’antiga Escola Industrial. D’aquesta manera, podria llogar el local i així treure’n ingressos.

D’aquí ha vingut tot el trasbals. Fora d’això, la crisi de la Fundació Bosch i Cardellach no ha estat econòmica. Té els comptes sanejats, fins i tot amb reserves en efectiu per afrontar eventualitats i poseeix fons documentals que, a efectes comptables, estan valorats en un milió d’euros, quantitat que fins podria superar-se en el cas improbable de vendre’ls.

Josep Maria Benaul, candidat únic per dirigir la Fundació Bosch i Cardellach 1
“Però la Fundació Bosch i Cardellach té ara més vitalitat i empenta que mai en tota la seva història“, afirma l’arquitecte Josep Llobet, que en va ser director quan ara fa deu anys la institució va establir-se al carrer de la Indústria on segueix ocupant gairebé mil metres quarts, dels quals la meitat corresponen als dipòsits del fons bibliogràfics i documentals.

Com expressió d’aquesta vitalitat, la concurrència més alta que mai abans a les sessions de membres, on el to constructiu i la poderació de sempre han seguit fent que el contrast de punts de vista tampoc no hagi derivat en discusions, i menys encara en retrets. I per “salvar la crisi”, formar nova directiva. L’actual és una simple gestora, arran la dimisió de l’anterior.

Per primer cop en la seva història, la Fundació Bosch i Cardellach és des d’ahir dimecres en “període electoral”. S’ha presentat una única candidatura, tot i que la convocatòria ha estat oberta. Fins ara, la institució es regia per pràctiques de coptació, en les quals els directius sortints nomenaven els entrants. És pràctica prou habitual en institucions acadèmiques.

Josep Maria Benaul, professor emèrit d’història econòmica a la Universitat de Barcelona i destacat estudiós i de la indústria tèxtil i les institucions financeres de Sabadell, serà el nou director. Sortirà elegit el 25 d’abril, data de la votació. Mai no havia tingut càrrecs directius a la Bosch i Cardellach. I amb ell igualment, tota la directiva de la candidatura que encapçala.

Hi ha antics directius, com l’arquitecte Isa Vega que va formar part de les directives que va encapçalar Josep Llobet. Els economistes Montserrat Farell i Pere Nicolàs, profesors tots dos a l’Autònoma, i el jove historiador de l’art Patxi Ocio Casamartina completen l’equip que els vots hauran de validar, un cop els ara candidats presentin el corresponent programa.

L’historiador Josep Maria Benaul encapçala la única candidatura que s’ha presentat per formar nova junta directiva. A partir d’ara haurà de presentar programa i ser elegit en votació. La Fundació Bosch i Cardellach mai no ha viscut un procés electoral

Però la Fundació Bosch i Cardellach, almenys de moment, no ha canviat els estatuts. Salva, i es disposa a tancar, el trànsit degut a la dimisió en bloc que la directiva va presentar al desembre al patronat de la institució, presidit per l’alcalde, Maties Serracant. Com a tal, va haver de convocar els membres perquè resolguessin la situació, tal com estan fent.

La nova directiva, abans d’obrir el mandat, es trobarà probablement un acord tancat entre la Fundació Antiga Caixa Sabadell i la Fundació Bosch i Cardellach, que negocia l’actual gestora. Encara segueixen negociant. Però per bè que amb condicions, es dóna per fet que la Bosch i Cardellach marxarà del carrer de la Indústria, i l’antiga caixa podrà llogar el local.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Si us plau entri el seu nom aquí