Ricard Fernández, Efa, a Persones de Sabadell: D’on ve el talent de l’autor de còmic que admira al món?

0

Hi ha uns Oscar del còmic: els Will Eisner Comics Award. També es concedeixen a Califòrnia, i aquests a San Diego en concret. Es lliuren pel juliol. Ricard Fernández, Efa per a aquest art perquè és com signa els àlbums (Sabadell, 1976),hi va ser finalista l’estiu passat.

Més que català o espanyol, allà és europeu. I les dues capitals del còmic a Europa son París i Brusel·les. És, en efecte, on Efa té els editors, amb grans tiratges i traduccions als principals idiomes. Però crea i per tant treballa a Sabadell, d’on ve, és i no es mourà.

Un sotateulada proper a la Plaça del Vallès, golfes d’una casa petit burgesa de principis del segle XX. Entremig de llibres, llàpisos, pinzells i ordinadors, instruments de corda. La música és també el seu art. I ara precisament, escriu i dibuixa la vida de Django Reinhardt.

Va ser el gitano francòfon que aviat farà un segle va revolucionar el jazz, creant un gènere, el jazz manouche o gipsy jazz. Ell sol, amb el violí de Stephan Grappelli o amb Le Quintette du Hot Club de France… I, en aquestes, Ricard Fernández, Efa, a El Dia de Sabadell.

Moment creatiu intens. Davant seu, la càmera còmplice i sàvia d’Helena Torrent. Un altre dels petits documentals “Persones de Sabadell”, a El Dia de Sabadell. I, que d’això es tracta, parla del que crea, de la seva vida i, que a això es va, del Sabadell on viu i s’ha fet.

Ve del que va ser la Biblioteca de l’antiga Caixa Sabadell, de l’Escola Illa, dels jocs de rol, dels amics i les escoles, i la seva la Ribatallada. Allò que per tants altres sabadellencs ha sigut simple quotidianitat, per ell ha estat formació. HI la vocació, és clar. La de l’artista que és.

Als Will Eisner, Efa hi ha arribat pel seu biopic de Monet. Des que fa vint anys va començar a fer forat entre París i Brusel·les, bo i animant les editorials de Barcelona, no s’encasella però si crea històries, de personatges molt diversos entre sí, i des de fa uns anys. No tot ve d’ara.

El galardonat “Monet, nómada de la luz” (Norma Editorial, 2017), té per la resta del món, i les diverses traduccions, el segell editorial de les Éditions du Lombard, que a Brusel·les i des del 1946 publiquen també el setmanari Tintin. No cal dir res més, i Efa tampoc no ho diu.

Efa té més d’una vintena d’àlbums publicats. Tots amb històries sentides, per humanes i entranyables: La de “Yerzan” i la seqüela “Laika” (Ed. Delcourt), molt de l’Europa actual tot i que en clau de futur, en la Rússia del 2040, o “Sola” (Norma Editorial), d’una nena en la guerra civil a Catalunya.

Dit sigui perquè en tant com parla i s’explica (contar és part del seu art i ofici per cert), Ricard Efa té altres coses a explicar, més immediates i sentides. Al video de Persones de Sabadell, en la seva pròpia veu i a l’espai sabadellenc on crea. Un plaer i un gust, també per la ciutat.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Si us plau entri el seu nom aquí