Ha mort Josep Vinarós, el sabadellenc que portava ministres a l’Urpí: Música per cobla i accidents de tràfic

0
Josep Vinarós en una entrevista a Ràdio Sabadell (Ràdio Sabadell)

Josep Vinarós ha mort avui al matí, a 81 anys. No ha sorprés. El 31 de març, al Principal, li va retre homenatge l’entitat Sabadell, Més música que havia fundat al 2002, junt amb la Cobla Simfònica. Però tot i apassionat per la sardana des de jove, i tot i que la música per cobla ha estat el seu gran motiu vital en aquests darrers anys, ara en fa quaranta tenia tanta o més celebritat arran dels accidents de tràfic.

Al 1968, en efecte, i llavors amb el nom de José Martínez Vinaroz, va fundar Prevención de Accidentes de Tráfico, entitat que sense ell al davant des de fa temps ha celebrat cinquanta anys d’activitat. En tant que president i sobretot portaveu, es va fer habitual com a col·laborador a programes de ràdio en les emissores de Barcelona de major audiència, llavors sobretot Radio Reloj de Radio España, “la emisora de las Ramblas”.

I amb ell de fundador-president, i per molt que l’entitat s’anés extenent també per la resta d’Espanya, Sabadell n’era la capital i on tenia la major activitat. Entre finals del franquisme i principis de la democràcia, celebrava un sopar cada any, amb abast de gala pública, que solia ser presidit pel Director General de Tràfic, evidentment del govern central, i al 1982, fins i tot per Juan José Rosón Pérez, llavors Ministre de l’Interior amb Suárez.

En la música o l’enginyeria de tràfic, però, la seva formació va ser autodidacta, cosa que no n’exclou els mèrits. De professió va ser comercial, molt actiu en empreses metal·lúrgiques de la ciutat i, segurament, hi va ser tant o més eficient que en les diverses activitats socials o artístiques, tampoc exclusivament musicals, en les quals la seva obra perdura. Valgui a dir que, com a expert en tràfic, les emissores de ràdio l’anunciaven al costat de grans locutors.

Ha mort Josep Vinarós, el sabadellenc que portava ministres a l'Urpí: Música per cobla i accidents de tràfic 1
Josep Vinarós, dret al centre del retrat de l’anunci, publicat al 1979 a El Periódico de Catalunya

Per generació, va ser abans un fill de la guerra, nascut a Olesa de Montserrat el 13 de setembre de 1937. A Sabadell, com tants de la seva edat, va trobar al sardanisme més que un esbarjo juvenil. Els qui el sobreviuen, i en particular les noies, el recorden en la Colla Bell Punteig, dirigida per l’emblemàtica Maria Perich. I conten, potser en lllegenda, que al servei militar va ser corneta. I va arribar a compositor de sardanes, de les que es solen tocar a les ballades i s’escolten en discos.

La trajectòria de Josep Vinarós com a compositor de sardanes i, com a pioner, de la música de concert per cobla, amb Sabadell, Més música i la Cobla Simfònica com a realitzacions, va prendre volada al temps que s’anava apartant de Prevención de Accidentes de Tráfico i les intervencions en medis, al respecte. En totes dues vessants, però, va tenir audiència, ressó social i capacitat d’innovació. Fa cinquanta anys, tampoc no es parlava tant d’accidents.

Amb Sabadell, Més música i la Cobla Simfònica, per tant amb Josep Vinarós, La Faràndula i tot seguit el Principal han estat els teatres de Catalunya on més música de concert per cobla s’ha interpretat mai. A més de públic, autors i músics, per als quals Sabadell, Més música va crear el Premi Agustí Borgunyó (i entre els guardonats Ros Marbà), Josep Vinarós tenia una gran capacitat per moure suports, tan privats com públics. Tot un mèrit, no menys d’artista.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Si us plau entri el seu nom aquí