“El Castell de Can Feu és una entrada excepcional per la ciutat, i será un gran equipament”, assegura Lourdes Ciuró (JuntsxSabadell)

0

Les entrades a les ciutats solen ser horroroses: Les perifèries. Barcelona ho paga al Besos, Meridiana i Litoral. A Sabadell, però, hi ha excepcions, entre les quals el Castell de Can Feu. “Amb Can Feu, Sabadell dóna la benvinguda amb una imatge de luxe”, ha dit avui Lourdes Ciuró, alcaldable de JuntsxCat, en la roda de premsa que ha dedicat a museus i patrimoni.

“És evident que hem de recuperar Can Feu i convertir-lo en un actiu cultural, natural, social i en definitiva patrimonial de la ciutat”, considera la candidata. La construcció, a l’últim quart del XIX, va ser molt més aparent que sòlida. Les carències estructurals s’han tornat tan greus amb els anys que, en diverses parts, l’edifici literalment no s’aguanta si no es reforça o refà.

A Lourdes Ciuró, però, no l’espanta. Tampoc no es partidària de limitiar l’inici de l’actuació municipal al replantat i restauració de l’antic Jardí Romàntic que, arran del Passeig de Can Feu ocupa dues hectàrees i mitja rera la tanca, i per al qual hi ha 100.000 euros assignats al projecte de l’Associació Cultural Can Feu, premiat als pressupostos participatius.

“Ha d’anar tot junt: l’edifici, els jardins i la banda, ara també de propietat municipal, on es pot recuperar almenys un racó del que va ser el Bosc de Can Feu”, afirma Lourdes Ciuró. El bosc, cèlebre a tot el país fins que va ser arrassat després de la guerra civil, arribava més enllà de l’actual barri dels Merinals. Fins a tan lluny, evidentment, no hi tornarà mai més.

"El Castell de Can Feu és una entrada excepcional per la ciutat, i será un gran equipament", assegura Lourdes Ciuró (JuntsxSabadell) 1
Aleix Gonzàlez, ànima de l’Associació Cultural Can Feu i tenaç com ell sol en la causa de documentar fins a l’inaudit aquest espai històric, per tal de recuperar-lo, ha fet costat a l’alcaldable. Va en el desè lloc de la candidatura. “Ell és el motor i la garantia que això anirà endavant si arribem al govern municipal” ha dit Lourdes Ciuró, assenyalant-lo

De moment, hauran de fer efectiva la inversió de 100.000 euros compromesa pel govern sortint. “A part de dir que s’hi posarien, no ens han dit res més ni, evidentment, no s’ha vist ni un cèntim enlloc, mentre que altres projectes sí que els estan portant endavant”, ha dit Aleix Gonzàlez. “Potser com que m’han vist en una llista rival”, ha apuntat amb mitja rialla.

El jardí obrirà el recinte a l’esbarjo ciutadà i a actes socials i culturals, com el Castell serà un actiu de ciutat i fins i tot de comarca, com ho va ser abans de la guerra, i oxigenarà un dels sectors de la ciutat més deficitaris en verd públic i equipaments socials, de la carretera de Terrassa a Can Feu i Els Merinals, i fins i tot Gràcia o la Riereta. En aquest sentit, del tot obvi.

Lourdes Ciuró, a més, ha enllaçat Can Feu amb el concepte de “ciutat-museu”, que així n’ha dit. Consistirà en aportar relat patrimonial: “Del Ripoll, venint per la carretera de Caldes, el Passeig de la Revolució, les Tres Creus o Sant Oleguer, a la ciutat de l’Eixample industrial, el centre i tots els barris: Carrers i cases són testimonis històrics a entendre i divulgar”.

Respecte als museus pròpiament dits, aspectes com la no pas nova del tot vinculació amb els centres cívics. Però, almenys pel que ha dit avui, cap reforma estructural de fons. I això que el nou director de la Fundació Bosch i Cardellach, l’historiador Josep Maria Benaul, ha alçat la bandera d’un redreçament radical dels museus municipals, fa anys en estat patètic.

Ha fet vots pel Museu Tèxtil, però al Vapor Píssit dels carrers de Montserrat i Madoz, rera la Rambla. Un ressò més d’allò que es ve dient, poc més que dient, i es ve arrossegant des de fa dècades per no anar enlloc ni concretar res; cada cop més en entelèquia. En canvi, no ha dit res del projecte fonamentat i solvent del Museu del Teixit a ubicar a l’Artèxtil, encapçalat i plantejat per l’urbanista Manel Larrosa i l’historiador i col·leccionsta tèxtil Josep Casamartina.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Si us plau entri el seu nom aquí