Caprile amb el tèxtil sabadellenc i amb les modistes: Viatge exprés a les exposicions de la Col·lecció Antoni de Montpalau

0

Mediàtic per assidu als platós televisius, o per vestir reines a més d’altres celebrities, a més de royalties, Lorenzo Caprile s’autodefineix com a modista, ni tan sols com a modisto, que això va ser de grans com Balenciaga i Pertegaz. I de cap manera com a dissenyador. que, com diu, no vol dir gaire. Per això estima el tèxtil de Sabadell, i a Balenciaga o Pertegaz.

Molt. Tant com per, aprofitant el cap de setmana sense clientela a l’emprovador ni operaris al taller, agafar l’AVE i veure, en un sol viatge, les dues exposicions de la sabadellenca Col·lecció Tèxtil Antoni de Montpalau, puntal del futur Museu del Teixit de Sabadell: “Moda i Modistes” al Museu Nacional d’Història de Catalunya, i “Barrets” a la Fundació Palau de Caldes d’Estrac, Caldetes.

Caprile amb el tèxtil sabadellenc  i amb les modistes: Viatge exprés a les exposicions de la Col·lecció Antoni de Montpalau 1
“Barrets” és ara camí d’Astúries, on la presenta el Banc Sabadell, al Sabadell-Herrero d’Oviedo. Va d’art modern, molt pintura i escultura del XIX ençà, i les avantguardes enmig, en relació amb el complement tèxtil i indumentari dels barrets. Mentre, “Moda i modistes”, de vestits i teixits, segueix oberta al públic fins el Pilar, i hi ha cues a la porta.

I molt més: A partir d’avui dilluns, que s’ha inaugurat, quatre grans Balenciaga del fons de Sabadell són a l’exposició “Balenciaga y la pintura española” a la Thysen de Madrid. Un, expectacular, fent parella amb la Santa Casilda de Zurbarán. Fa anys que els grans museus d’art integren la moda. A Espanya, Catalunya inclosa, Sabadell és la mina. Però a Sabadell…

Fa pensar en allò que està passant en museus com Metropolitan de Nova York, el Met, que ho va petar no tan sols de públic, fa uns mesos amb l’exposició “Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination”. Moda i imaginari catòlic. Clàssics de l’art, del romànic ençà, i vestits de la Schiaparelli, Dior, Versace… i l’il·lustre client de Sabadell que va ser Balenciaga.

Caprile amb el tèxtil sabadellenc  i amb les modistes: Viatge exprés a les exposicions de la Col·lecció Antoni de Montpalau 2
“De gran, voldria ser Josep Casamartina”, l’historiador de l’art i sabadellenc que ha creat i porta, junt amb Anna Maria Casanovas, la Col·lecció Tèxtil Antoni de Montpalau. Ho ha dit de nou en veure’n les exposicions a Barcelona i Caldetes. Al Museu d’Història de Catalunya, però, va ser reconegut per una colla de modistes, que no els faria res de treballar amb ell.

“M’agradaria ser un bon modista “persona que confecciona peces de roba”, segons que diu el diccionari. Això de dissenyador va d’altres coses”, diu i repeteix Lorenzo Caprile cada cop que li demanen al respecte. De la premsa econòmica a la del cor o de l’entreteniment, ho ha repetit en infinitat d’ocasiones. I les o els modistes, parteixen de teixits, a més de clients. Sense tenir Museu dels Teixits, Sabadell està, pels teixits, en el circuït dels grans museus.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Si us plau entri el seu nom aquí