L’Acadèmia Catalana de la Música premia Benet Casablancas per l’exitosa òpera L’enigma di Lea

0

“Plasma l’ideal de fregar l’absolut com l’última de les utopies romàntiques”, ha deixat escrit el jurat dels Premis Alícia respecte a L’enigma di Lea, l’òpera amb música del compositor sabadellenc Benet Casablancas, i libreto del filòsof Rafael Argullol estrenada amb èxit esclatant al Liceu, el febrer passat.

Li ha concedit el Premi Alícia a l’autoria, nova iniciativa de l’Acadèmia Catalana de la Música. que n’acaba de celebrar el lliurament al Vic del Mercat de Música Viva, en concret al Teatre Atlàntida i amb el president de la Generalitat, Quim Torra, presidint així mateix l’acte. Benet Casablancas, no s’ho esperava tot i ser finalista.

Fa tant com trenta anys va rebre el Ciutat de Barcelona arran l’estrena de Set escenes de Hamblet, a càrrec de l’Orquestra del Teatre Lliure que llavors dirigia Josep Pons, actual director musical del Gran Teatre del Liceu havent estat, així mateix, director de l’Orquestra Nacional d’Espanya.

Fora d’aquell premi, Benet Casablancas no n’ha rebut gaire més. Però així, les seves obres son més cada cop més interpretades i requerides per formacions orquestres i intèrprets d’arreu del món. Aquelles Set escenes de Hamlet son, precisament, una de les obres del sabadellenc que major projecció ha vingut obtenint.

L’òpera, genere en el qual L’enigma di Lea és la primera composició del sabadellenc, no deixa de ser un gènere exigent en quant a producció, de l’escena a l’orquestra i del ballet al cant. Però, per contemporània, per testimoni de la creació actual i, evidentment, per qualitat i per l’exit al Liceu, no és gens improbable que altres teatres la programin i produeixin.

De ser així, i tant de bo, seria més que un premi. I, respecte a Benet Casablancas, el seu Sabadell i L’enigma di Lea, l’ocasió del premi pot fer novament oportú veure l’entrevista en video que va concedir a El Dia de Sabadell. Aquí l’enllaç. https://eldiadesabadell.cat/index.php/2019/02/11/lenigma-sabadellenc-de-benet-casablacas-i-lenigma-di-lea-als-nostres-videos-persones-de-sabadell/

Entre els premiats, en quinze categories diferents, destaquen Jordi Savall, per la trajectòria, o la cantant Rosalia, per la projecció internacional. Com a intèrprets clàssics, el guardó ha estat pel Quartet Casals destaca entre els més apreciats a Europa i encapçalet els germans Tomàs, molt assidus a Sabadell amb una altra formació, el Trio Ludwig.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Si us plau entri el seu nom aquí